|
2023-11-24 21:36:56, péntek
|
|
|
A polifenolok fokozzák az egészséget - amiben találhatók:
A polifenolok voltaképpen olyan mikrotápanyagok, amelyek szinte az összes egészséges táplálékban, például a zöldségekben, a gyümölcsökben, a magvakban és a diófélékben is fellelhetők.
Sokféle polifenol létezik, például ilyenek a flavonoidok, mint a kvercetin és a katekin, amelyek elsősorban a gyümölcsökben vannak jelen. A kapszaicinoidok is polifenolnak számítanak. Ezek nagyobb mennyiségben a chilipaprikákban találhatók meg. A fenolos savak, például a lignánok is kiváló polifenolok. Ezek főként a teljes kiőrlésű gabonákban és a zöldségekben lelhetők fel. A vörösborban lévő rezveratrol nevű vegyület, illetve a bogyós gyümölcsökben található ellaginsav is polifenolnak számít.
A tanulmányok szerint tehát a polifenolok kiváló antioxidánsnak számítanak. Ebben a szerepben lassítani tudják a sejtek öregedési folyamatait, amelyeket a negatív környezeti hatások és az egészségtelen életmód váltanak ki. Ezek a károsodások idővel aktívan hozzájárulnak a krónikus betegségek kialakulásához.
Miért is van szükségünk polifenolokra?
Számos kutatás vizsgálta a polifenolok egészségre gyakorolt hatásait. Azt a megállapítást tették, hogy azok körében jóval alacsonyabb a halálozási kockázat, akik rendszeresen fogyasztanak polifenolokban gazdag táplálékokat.
A polifenolok segítenek a megfelelő vérnyomásszint kialakításában és fenntartásában, mégpedig az erek erősségének és rugalmasságának megőrzésével, ezzel is elősegítve a jó keringést. A polifenolok a gyulladást is csökkentik, amely pedig a szívbetegségek másik kockázati tényezője.
A polifenolok segítenek a vércukorszint szabályozásában is, serkentik a szervezetben az inzulin felszabadulását. Az inzulin egy olyan hormon, amely segít a szervezetnek a cukor jobb felhasználásában. Ezek a hatások csökkentik az inzulinrezisztencia kockázatait. A normális vércukorszint fenntartása csökkenti az olyan állapot és betegség kialakulását, mint amilyen az elhízás és a cukorbetegség is.
A polifenolok antioxidáns és gyulladásgátló hatásai csökkentik a rákos betegségek kockázatait is.
A kutatási eredmények azt mutatják, hogy a polifenolok aktiválják az immunrendszert a fertőzések és a betegségek leküzdésére. Ezzel is elősegítik a jó baktériumok elszaporodását a bélrendszerben, és korlátozzák a káros hatású baktériumokat. Ez jobb emésztést tesz lehetővé, illetve a bélflóra egyensúlya erős immunrendszert is eredményez.
Sok táplálék gazdag forrása a polifenoloknak, például a bogyós gyümölcsök. Egyes gyógynövények és fűszernövények is tartalmaznak polifenolokat, többek között a szegfűszeg, a borsmenta, a csillagánizs, az oregánó, a zsálya, a rozmaring és a kakukkfű.
A diófélék rendszeres fogyasztása a legjobb mód arra, hogy elegendő rostot, fehérjét és esszenciális zsírsavakat vigyünk be a szervezetünkbe. Ezen kívül a diófélék polifenolokban is bővelkednek.
A lenmag például segíti az emésztést, csökkenti a székrekedés kialakulásának kockázatait, és még polifenolokban is bővelkedik.
Zöldségek közül a polifenolok gazdag forrása a vöröshagyma, a spenót, az articsóka és a gyöngyhagyma.
Az olajbogyó nemcsak egészséges zsírokban és E-vitaminban gazdag, hanem polifenolokban is.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Gyógyító táplálékok |
|
Címkék: felhasználásában, chilipaprikákban, szabályozásában, felszabadulását, kapszaicinoidok, mikrotápanyagok, rugalmasságának, polifenolokban, szívbetegségek, bélrendszerben, kialakításában, polifenoloknak, immunrendszert, fűszernövények, kialakulásának, antioxidánsnak, kialakulásához, vérnyomásszint, fenntartásában, gyulladásgátló, elszaporodását, szervezetünkbe, vércukorszint, polifenolokra, gyümölcsökben, hozzájárulnak, gyógynövények, egészségtelen, megállapítást, baktériumokat, polifenolokat, cukorbetegség, szervezetnek, polifenolnak, csillagánizs, zöldségekben, polifenolok fokozzák, egészséget –, polifenolok voltaképpen, összes egészséges, gyümölcsökben vannak, chilipaprikákban találhatók, fenolos savak, teljes kiőrlésű, zöldségekben lelhetők, vörösborban lévő, bogyós gyümölcsökben, tanulmányok szerint, polifenolok kiváló, szerepben lassítani, sejtek öregedési, negatív környezeti,
|
|
|
|
polifenolok fokozzák, egészséget –, polifenolok voltaképpen, összes egészséges, gyümölcsökben vannak, chilipaprikákban találhatók, fenolos savak, teljes kiőrlésű, zöldségekben lelhetők, vörösborban lévő, bogyós gyümölcsökben, tanulmányok szerint, polifenolok kiváló, szerepben lassítani, sejtek öregedési, negatív környezeti, egészségtelen életmód, károsodások idővel, krónikus betegségek, polifenolok egészségre, megállapítást tették, halálozási kockázat, polifenolok segítenek, megfelelő vérnyomásszint, erek erősségének, szívbetegségek másik, vércukorszint szabályozásában, inzulin felszabadulását, olyan hormon, cukor jobb, hatások csökkentik, normális vércukorszint, olyan állapot, polifenolok antioxidáns, rákos betegségek, kutatási eredmények, polifenolok aktiválják, betegségek leküzdésére, káros hatású, bélflóra egyensúlya, bogyós gyümölcsök, diófélék rendszeres, diófélék polifenolokban, lenmag például, székrekedés kialakulásának, polifenolok gazdag, olajbogyó nemcsak, felhasználásában, chilipaprikákban, szabályozásában, felszabadulását, kapszaicinoidok, mikrotápanyagok, rugalmasságának, polifenolokban, szívbetegségek, bélrendszerben, kialakításában, polifenoloknak, immunrendszert, fűszernövények, kialakulásának, antioxidánsnak, kialakulásához, vérnyomásszint, fenntartásában, gyulladásgátló, elszaporodását, szervezetünkbe, vércukorszint, polifenolokra, gyümölcsökben, hozzájárulnak, gyógynövények, egészségtelen, megállapítást, baktériumokat, polifenolokat, cukorbetegség, szervezetnek, polifenolnak, csillagánizs, zöldségekben, rendszeresen, esszenciális, mennyiségben, táplálékokat, gyöngyhagyma, fogyasztanak, megőrzésével, tartalmaznak, kialakulását, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
48 db bejegyzés |
e év: |
529 db bejegyzés |
Összes: |
49322 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 4963
- e Hét: 29854
- e Hónap: 61340
- e Év: 266041
|
|
|